Nasi Kerabu with Rendang
2012-05-30Malay Village, resto yang bertemakan makanan khas Malaysia ini memang belum terdengar gaungnya. Tapi beberapa cabang Malay Village cukup ramai oleh pengunjung. Malay Village ini berlokasi di Plaza Semanggi di lantai 1nya. Interior yang minimalis merupakan konsep resto ini. Ga terlalu banyak hiasan or aksen khas Malaysia terhias di resto ini.
Menu makanan yang ditawarkan tentu saja aneka menu makanan Malaysia. Menu yang tersedia antara lain adalah nasi lemak, laksa, noodle khas Malay dan ada satu jenis makanan yang cukup menarik menurut saya, namanya nasi kerabu dan akhirnya saya memutuskan untuk icip2 menu ini.
Nasi Kerabu with Rendang
Nasi kerabu ini mirip dengan nasi lemak, bedanya ada cairan berwarna keabu2an yang disiramkan sedikit ke atas nasinya. Jadi warna nasinya ga putih melainkan agak abu2. Rasa nasinya unik sih, harum dan gurih. Menu ini dilengkapi dengan serundeng dan telur. Sementara untuk rendangnya di sajikan disebuah mangkok kecil. Dua jempol untuk taste rendangnya, asli enak madendang bangeetttt.. Seporsi nasi kerabu ini harganya sekitar Rp 35.000an

Previous Review