OpenRice Index

奧志雷
Member 1 First(s)
No. of Review4 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended0 Recommended
Popularity4 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos37 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Restaurant4 My Restaurant(s)
Follow1 Following
粉絲742 Follower(s)
奧志雷  Level 1
Follow Follow  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 4 of 4 Reviews in Indonesia
Categories : Hotel Restaurant

前兩日早餐都係 Ayana,食物一般麻麻地,專登花上半粒鐘等接駁巴連車程到 Rimba 試試。

比 Ayana 煩忙幾倍,勁多食客忙過不停,人來人往,還要等位完全估您唔到。終於安排到座位,自助餐要衝呀!食物供應跟 Ayana 大同小異,只有極少唔同乍喎。

cappuccino,見到有拉花咖啡,咁靚梗係叫啦!就算味道一般都值得飲返杯,欣娜無架囉。

豉蜜味焗豆,室溫已十分可口美味,清清甜甜的味道使人心情舒暢,兒時回憶,請問有白飯嗎?香草腸,腍劈劈的洋腸,略咸。雞肉腸,出奇的合格,肉味調味得宜。

泰式咖哩豬,嚇死朕咩!硬到柴皮幾乎趙唔到,又厚又乾。印尼炒飯,乾爽微暖淡淡的,沒什麼配料及調味,剛好撈咖哩汁又幾好食喎。

咖哩散發椰香,不辣微甜開胃。火腿,基本中的基本,配雞蛋食就正啊。獵肉,乾油咸濁,做煲仔飯、糯米飯應該蠻不錯。烚蛋,晒著燈保暖,全熟蛋我只吃蛋白。

炒蛋,外觀不討好,蛋散一舊舊成劈野好肉酸,叉少少試試,黏黏的漿漿的,蛋味微弱,撈鮮奶炒嗎?

黑椒牛柳,滿心歡喜以為係新鮮生炒,望住妹妹兜下兜下,原來牛柳一早煎好只係落黑椒汁彩椒洋蔥翻熱。黑椒汁香香辣辣帶甜甜餘韻,死實乾鞋硬的牛柳,咬緊牙關繼續趙,艱苦地食一舊放棄。

印尼湯麵,札肉丸雜菜菠菜麵,十分黏糊質地的寬麵,沒怎樣菠菜味,洒上炸蒜香口好多。

印尼湯麵,札肉丸雜菜全蛋麵,肉丸少少彈性都幾咸,全蛋麵腍腍的無味道,跟濃濃雞清湯掃入口還可以。

太陽蛋,焦香微脆蛋白底,甘香甜美黏稠蛋黃,原隻一氣呵成啪,在嘴內合體,好好好食呀!我最鍾意食蛋,最衰凍蛋唔熱,煎定?

烚菠菜怪怪的,而且賣相凌亂不美觀,爽甜照食唔好浪費。早晨完成!下一站出發神鷹公園。

Table Wait Time: 5 minute(s)

Date of Visit: May 20, 2018

Spending per head: Approximately Rp1200000(Breakfast)

共君失落於藍點! OK Jul 13, 2018
Categories : Hotel Restaurant | Pemandangan Laut

明天就要返香港喇,出外半日行程緊密,趕緊 lunch 後回酒店無邊際泳池再 Spa on Rock!

早餐後神鷹公園再斷崖廟,計劃到 Blue Heaven 午餐,衰格打車錯地方黎左 Blue Point,無辦法都要照食。

Menu 好細,海鮮仲要只得蝦及吞拿魚,極度失望,唯有求鬼其啦!鮮榨蘋果汁,新鮮清香。只得幾款鮮榨果汁,是但啦。

淨烏冬,真係好齋喎,只得蔥花及昆布。可狠的即食烏冬,粉口硬實,有得揀梗係食手打,就連美女都只食一半就放棄。湯底用上鰹魚醬油溝成,甜甜的無特別。

大蝦牛柳,烤蝦超乎想像的出色,焦香鮮甜爽彈,係峇里難得預上。牛柳 5 成熟,外層嚥韌,裡面嫩紅鬆軟,淺淺牛味、淡淡醃味,沾點醬品嚐,輕輕肉汁,滿意回味。竟然用上生薯片墊底,爽爽的薯味香甜,好好味啊!不過蘆筍雖甜,但全是渣。

美式傳統熱狗,真的這樣配搭及烹調嗎?我每年都要都美國工作,似乎有點變種及 fusion。赤豆辣肉醬,正常甜甜濃郁茄味,豆爽帶粉。

芝士混兩種甜沙律醬包著脆皮熱狗腸,太甜喇!熱辣辣粗壯洋腸夠 Juicy,但被我最討厭的硬包夾著,最後留包淨食腸,滿足。炸紐紋粗薯,不夠外脆內軟,過過口癮還可。

Date of Visit: May 20, 2018

Spending per head: Approximately Rp350000(Lunch)

4  |

雙曉半年短速旅程終結! OK Jul 13, 2018
Categories : Itali | Kafe | Pizza & Pasta | Halal | Kencan / Berpasangan | Kumpul Keluarga

峇里 5 日結束喇,酒店食個早餐就 check-out 離開,下午四點先要到達機場,還有時間走走。

竟然格打話腸胃唔舒服要 sick leave,換上姪仔灣神接待,無緊要。先到庫塔市集兜個圈,巧遇峇里傳統喪禮出巡,見到非常盛大熱鬧,還以為什麼祭典,sorry sorry。

最終什麼都買不到,跳上車沿住庫塔沙灘幾分鐘就到喇,lunch time。目標明確,唯一想試就只有龍蝦火山 pizza,而且食完早晨無耐未肚餓,跟美女兩個夠晒數。

叫支啤酒耐心等待,美女想飲鮮榨果汁,竟然大部份罐裝,無辦法就照飲蘋果汁啦。原來火山 pizza 有好多餡可以選擇,有機會再試吧,先黎 original 大蝦龍蝦仔。

食客不多,寧靜舒服,地方超大又寬敞開揚,無風扇無冷氣就比較熱,好采不時有涼涼海風吹來。廁所設在酒店二樓,骨子乾淨無嗅味,係要行多幾步啫。

大蝦龍蝦火山 pizza,後生仔侍應捧住巨大半球形及液體到來,倒上球體即點火,十秒熄減但聞唔到任何酒香,到底什麼液體來的?侍應剪開球體,巨形到可以笠住我個頭到鼻位置呢,已切好可以起動喇!

那個燃燒除供拍照外就似乎沒有其他效果,老闆還在電視節目吹得有幾利害有幾特別,見笑了!沒有酒香沒酒味,不是熱騰騰,煙都唔煙下。味道非常清淡單調,少少蝦肉少少芝士加薄薄茄汁,醬汁超濕潤使到餅底都變得好腍呢!

原來沒有芝士粉應,經理拿出手刨芝士碎片,有趣有趣,誠意可加。自行添加芝士碎及淋上辣椒仔汁,濃濃芝士加酸辣無比,美味提升幾倍。球體都可以食,而且非常香脆,比餅底更好食呢!

Date of Visit: May 21, 2018

Spending per head: Approximately Rp150000(Lunch)

與蝦常在不愛自助餐! Cry Jul 12, 2018
Categories : Hotel Restaurant

決定試試酒店入面既印尼自助餐啦,仲包埋傳統峇里表現,都幾貴!

我絕對絕對唔會再食自助餐,又要自己行黎行去招乎自己,又貴又好難食呢。全晚淨係得燒大蝦好味,中菜仲嚇死人添呀。

傳統 Show 開始喇,係峇里神話故事呢。峇里神獸?似中國麒麟咁喎。

檯面隻乳豬凍冰冰又肥騰騰,印尼係咪唔興食乳豬皮架呢?我見廚房師傅切出黎自己食,仲入袋攞走添喎。

食物有印尼區、甜品區、中菜區啊。印尼區有沙律、有燒烤。中菜區有湯、有飯、炒飯炒麵、炸野。四周只有暗暗既燭光照明,真係好暗食左咩都唔知。

燒蟹燒蝦,肉霉到爆,凍左仲有少少怪味。燒雞燒鴨燒魚燒牛好乾鞋,燒羊最難食。乳豬肉碎撈埋類似雪菜碎物體同吃,肥騰騰又凍冰冰。

燒蝦,燒定既又凍又霉,依家剛燒起既好食好多,但唔夠熟,真搞笑。

碳燒魷魚筒,剛燒起熱辣辣,彈牙焦香好好味呢。燒蝦越燒越好食,只有蝦同魷魚有質素,我梗係狂掃啦,一燒起就比我攞晒,食極唔厭好好味,哈哈。再黎再黎,蝦蝦蝦,食左十幾隻,不過點都返唔到本,飽飽滿足。

炒麵,似印尼炒麵偏腍,比起其他食物黎講已好好味,炸雲吞同炸豆腐完全無味架!

碳燒印尼沙嗲雞串同牛串,只可一試,叫做試過﹗汁無味、唔香、味道淡,雞牛都超乾鞋靭,香港好食百倍。

要滴住汗食飯,飲杯冰凍百事降溫先得,依度居然無可樂供應。

Date of Visit: Jul 12, 2012

Spending per head: Approximately Rp1000000(Dinner)